Skriva

"Som en tyst överenskommelse om att det är roligare att välja att tro på spännande historier, än att inte göra det."

Sofia Sandberg, ung ambitiös lärare, tillbringar några semesterdagar på Gotska Sandön för att vandra, vila och ladda batterierna. I sanden på en öde strand hittar hon något som förvandlar det tänkta sommarlovet till något helt annat.

Hennes fynd är troligtvis en arkeologisk sensation, men hanteras med en kompakt och irriterande tystnad från alla inblandade. Driven av nyfikenhet men också av en märklig oro i kroppen tar Sofia hjälp av sina närmaste för att få svar på sina frågor, och för att få arkeologerna att bryta sin tystnad.

Det blir fler resor till Gotska Sandön, och en kunskapsresa genom historierns myter och legender om kungar och deras döttrar. Men det blir också en mental resa där en blixtrande förälskelse och den gnagande oron tvingar Sofia att fatta avgörande beslut.

När sommaren är slut är ingen riktigt säker på vad som faktiskt hänt och vad som kanske bara varit en fantasi.

Och hela tiden finns hon där i bakgrunden, hon som en gång gömde stenarna i sanden.

Våren 2018 kom min debutroman Mandelsten ut på Visto förlag.

Mandelsten började som en spontant ihopfantiserad historia vid en lägereld där jag och mina då 15-åriga högstadieelever satt. De var vana vid att jag som deras svensklärare berättade och läste mycket för dem, och ville ha lite mysig spänning där i mörkret vid lägerelden.

Jag fantiserade, och placerade spänningen på Gotska Sandön, en plats jag besöker årligen och älskar högt, och där jag dessutom varit bara några veckor tidigare på sommarlovet.

Elevernas reaktioner och frågor kring det jag berättade drev historien vidare, och under hela deras nionde skolår fanns den som en röd tråd i bakgrunden i våra klassrumsmöten. Som en tyst överenskommelse om att det är roligare att välja att tro på spännande historier, än att inte göra det.

Det inspirerade mig att faktiskt sätta orden på pränt.

Sen tog det tolv år (av mycket sporadiskt skrivande) för mig att ge berättelsen inte bara en spännande början utan också en avslutande punkt.

Det var en njutning hela vägen och nästa romanprojekt hoppas jag kunna avsluta under sommaren 2021. 

Köp boken!

Du köper Mandelsten enklast via Adlibris.

Du kan också beställa ett eller flera ex av

boken direkt av mig. 

Fyll i så fall i formuläret på kontaktsidan.

Sagt om Mandelsten:


"Denna debutroman är otroligt spännande och fångade mig från första sidan. Den var så engagerande att jag i princip sträckläste den under en dag. Den är full av trevliga personbeskrivningar och härliga miljöskildringar. Jag gillar verkligen den historiska och arkeologiska vinklingen i boken och är nu väldigt sugen på att besöka Gotska Sandön. Mitt betyg blev 4 av 5.

Tre anledningar till att jag gillar boken:

1. Den är spännande.

2. Den historiska vinklingen.

3. Den är en riktig bladvändare."

(Annas fotnoter blogg 20180426)"Jag hade tänkt att ha den som kvällslektyr några kvällar. Så blev det inte. Drivet i berättandet "tillät" inte det. Jag började en kväll och fortsatte nästa morgon och vips så var den slut. Jag förstår dina nior, själva historien är fängslande med fakta om tidiga nordiska språk i botten, spänning utan mord och en lärare i huvudrollen - äntligen. Jag förväntar mig en fortsättning för visst var det en cliffhanger där på slutet?  I väntan på en fortsättning står Mandelsten i min bokhylla i avdelningen Svenska författare.

Varma gratulationer - hurra för dig.""En vacker berättelse som berör."


"Tusen tack för en härlig läsupplevelse. Vilken fin bok du levererat! Välskriven med vårdat språk, klurig och lite spännande.  BRA! Och så vackra naturskildringar!!! Tack Tack Tack. Skriv gärna fler böcker, snälla."


Jag jobbar i, för och med skola och lärande och brinner intensivt för alla barns rätt till en utbildning som ger dem förutsättningar att bli sitt allra bästa jag.

Och jag njuter av att vara en lärande människa. 


LÄRA

TALA

Jag talar mer än gärna om det som mitt hjärta är fullt av: varför lärande är så viktigt och varför jag går till jobbet för att förändra världen. Om ledarskap, organisation och systematiskt kvalitetsarbete.SKRIVA

Jag har skrivit i hela mitt liv.

Från tonårens sökande dikter till krönikor, uppsatser, debatt-artiklar och bloggtexter. Yrkesrelaterat och mer privat i en salig blandning. 

2018 debuterade jag som författare med boken Mandelsten. Sommaren 2021 hoppas jag bli klar med nästa bokmanus.